Jak se vyrábí lázeňské oplatky

Jak se vyrábí lázeňské oplatky? Pokusíme se Vám jednoduchým způsobem popsat a přiloženými fotkami znázornit výrobu tradičních lázeňských oplatek a trojhránků. Velký podíl na výrobě má stále přesná ruční práce zručných pekařek, která je nenahraditelná.

Základem křehké křupavé lázeňské oplatky je výroba korpusů. Tyto korpusy se pečou na obrovských kulatých pečících strojích - karuselech.

Automatický dávkovač odměří na každou jednotlivou plotnu přesné množství velmi jemného těsta. Po přiklopení horní formy a oběhnutí celého kola karuselu pekařka sebere hotový upečený korpus.

Tento korpus je potřeba něčím naplnit - buď cukrovým prosypem nebo krémem.

Lázeňské oplatky plněné cukrovým prosypem

Cukrový prosyp různých příchutí např. vanilkový, vanilko-oříškový, kakaový, skořicový, se prosype na jeden prázdný korpus oplatky a druhým korpusem se přiklopí. A takto připravená oplatka se vloží do spékacího stroje.

Zde se spéká přibližně 1 minutu a poté je hotová čerstvá voňavá teplá křupavá lázeňská oplatka na světě. A pak už stačí se jenom s chutí zakousnout.

Toto spékání můžete vidět na některých cukrárnách např. na Cukrovinkách v Chomutově na náměstí, kde se oplatky spékají přímo před očima zákazníků.

Pro zájemce o tento způsob prodeje oplatek nás můžete kontaktovat, neboť jsme schopni zásobovat odběratele prázdými korpusy a připraveným cukrovým prosypem. Spékací jednokleště jsme připraveni také dodat.

Lázeňské oplatky plněné krémem

Výroba těchto oplatek je náročnější na strojní vybavení. Pro namazání prázdných korpusů krémem, např. čokoládovým, nugátovým nebo s příchutí vaječného likéru, je potřeba speciální mazací stroj.

Tento stroj rovnoměrně rozetře krém na prázdný korpus. Pekařka na druhém konci stroje přiklopí namazanou oplatku druhým korpusem.

Takto spojené oplatky se uloží do přepravních beden a nechají zchladit. Druhý den se může oplatka na dalším ořezávacím stroji upravit oříznutím okrajů. A nyní je oplatka připravená k zabalení do krabiček a k expedici.

Lázeňské trojhránky plněné krémem

Výroba trojhránků je velmi podobná výrobě oplatek plněných krémem. Rozdíl je v tom, že se promazané oplatky na konci mazacího stroje skládají v několika vrstvách na sebe. Pak opět po zchlazení se druhý den mohou oříznout okraje. Takto vrstvenou oplatku pak musí pekařka ještě vložit do řezacího stroje, který rozdělí oplatku na osm pravidelných trojhránků.

Pekařka zabalí takto rozřezané trojhránky do připravené alufólie a vloží do krabičky připravené k expedici.

Výroba korpusůVýroba korpusů
Spékací kleštěSpékací kleště
Mazací strojMazací stroj
Výroba trojhránkůOplatky

Copyright © 2008 Klášterecké oplatky s.r.o.